portal osiedli, dzielnic i miast

Gdańsk Oliwa - Forum

Pogaduchy z sąsiadami - bez wychodzenia z domu!
Primary Navigation

GaleriaGaleria    FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    RejestrujRejestruj    ZalogujZaloguj   
www.MojeOsiedle.pl » Oliwa - moje miejsce » Forum » RADA OLIWY - do łopat!
Napisz nowy temat Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat     
RADA OLIWY - do łopat! Idź do strony Poprzednia    1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 37, 38, 39    Następna     Odpowiedz do tematu    

Czy Rada Oliwy jest potrzebna?
Tak
82%
 82%  [ 62 ]
Nie
9%
 9%  [ 7 ]
nie jestem z Oliwy
8%
 8%  [ 6 ]
Wszystkich Głosów : 75
Zobacz Glosujacych

Autor Wiadomość
Grzegorz2000 

VIP

PostWysłany: Śro Kwi 02, 2008 7:05    Temat postu:

Panie i Panowie jest opór przed powołaniem Rady, bo radni zapewne boją się konkurencji. Oczywiście nikt nie powie tego wprost i każdy będzie deklarował werbalne poparcie. Nie ma nic gorszego niż grupa zapaleńców działających przynajmniej na początek bezinteresownie. Tacy społecznicy mogą się wymknąć spod kontroli i mieć "głupie", tzn. niekontrolowane pomysły, albo co gorsze odebrać w przyszłości miejsca na listach wyborczych do Rady Miasta. To jest całkiem poważne zagrożenie dla ludzi parających się lokalną polityką. Mam czasami wrażenie, że więcej w tym politykierstwa niż spraw miejskich.
oskaras 

Forum Ekspert

PostWysłany: Śro Kwi 02, 2008 17:16    Temat postu:

princessita napisał:
Czyli inicjatywa sie skonczyla a od dzis istnieje juz Rada Oliwy?

bez obaw, dopuki my żyjemy, nie odpuścimy!!!

Zacząłeś pierwszą pracę? Nie stań się ofiarą losowania!
Sam wybierz OFE, w którym formalności do pikuś...
5587962
XANDRA 

VIP

PostWysłany: Śro Kwi 02, 2008 19:51    Temat postu:

oskaras napisał:
Nie wiem czy już wiecie, ale grupa inicjatywna "Rada Oliwy" przestała dziś istnienieć. Dostaliśmy pismo od premiera Tuska, że bezpodstawnie działamy i nie tak ma wygladać demokracja lokalna, która opiera się do tej pory tylko na kłamstwach przez nas rozpowszechnianych.
Ogólnie rzecz biorąc wszyscy nam robią pod górkę, może za kilka lat znów zbiorą się chętni do tworzenia Rady Osiedla w Oliwie, chętnie im pomożemy. Jak na razie to KONIEC.
Dziękujemy wszystkim za wsparcie!

Twoje zarty dzialaja nawet dzien--po 1.04.-. Czytajac to, tak sie wkurzylam, szczegolnie na pana prez..T..
Zaraz potem jest Fobci post --- no juz dobrze . Rolling Eyes Rolling Eyes
A ze wszyscy wam robia pod gorke -- to juz nawet --nie zart !!! Evil or Very Mad
villaoliva 

VIP

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 13:11    Temat postu:

Treść debaty, która do przeczytania jest w dzisiejszej Gazecie Gdańskiej.

STRZEGĄCY ŚWIĘTEGO GRAALA

W ramach cyklu spotkań „Władza, Opozycja, Obywatele” odbyła się w naszej redakcji kolejna debata. Jej tematem była sprawa progów wyborczych do rad osiedli. Gdańscy radni skonfrontowali swoje poglądy z opiniami mieszkańców.

W dyskusji udział wzięli:

Maciej Krupa, radny PO

Mariusz Pankowski, radny PiS

Marcin Sawicki, Federacja Młodych Socjaldemokratów

Olaf Dramowicz i Tomasz Strug, członkowie Inicjatywnej Grupy Powołania Rady Oliwy

Michał Brancewicz: Jakie jest Panów zdanie na temat progów wyborczych. Należałoby je znieść całkowicie, obniżyć (obecnie jest 10% przyp. red.), zmniejszyć okręgi wyborcze, by ułatwić powstawanie rad?

Maciej Krupa: Uważam, że próg wyborczy dziesięcioprocentowy jest uzasadniony i powinien być utrzymany, ale na przykład we Wrzeszczu pracujemy nad tym, żeby zmniejszyć podział tej jednostki pomocniczej. Tak, żeby wybory odbywały się w mniejszych jednostkach.

Mariusz Pankowski: Ja opowiadam się za obniżeniem progów wyborczych do pięciu procent. Zarówno jeśli chodzi o zbieranie podpisów, jak i o frekwencję w wyborach. Próg, który obowiązuje w tej chwili, jest zbyt wysoki. Ale nie jestem też orędownikiem całkowitego zniesienia progów. Grupa inicjatywna, która jako pierwsza dochodzi do wniosku, że taka rada jest potrzebna, w moim przekonaniu powinna to skonsultować szerzej ze społeczeństwem. Formuła zbierania podpisów, jako forma służąca do dyskusji nad problemami dzielnicy jest jak najbardziej potrzebna. Jednostki pomocnicze mają tylko wówczas sens, jeżeli istnieje na nie zapotrzebowanie społeczne. Żadnej społeczności nie można zmusić do tego, żeby taką radę dzielnicy powołała. A progi pięcioprocentowe wymuszają społeczną aktywność i dają mandat do tego by ta rada skutecznie działała.

Tomasz Strug: Ja oczywiście jestem za tym, żeby tych progów nie było. Jesteśmy młodą demokracją, zaledwie dwudziestoletnią i jeśli chcemy budować społeczeństwo obywatelskie to trzeba wprowadzić jak największe ułatwienia do budowy takiego społeczeństwa, a nie utrudnienia. Myślę, że taki próg dziesięcioprocentowy możemy zrobić, ale za 10- 15 lat, kiedy będzie mnóstwo chętnych do takiej bezpłatnej pracy. Dzisiaj Gdańsk, jako symbol walki o wolność i demokrację jest niestety jak najbardziej w tyle za wszystkimi dużymi miastami wojewódzkimi, czy nawet sąsiednią Gdynią, gdzie funkcjonuje to fantastycznie. W Gdańsku to się nie udaje z powodu tych sztucznych progów.

Marcin Sawicki: Próg przy zbieraniu podpisów powinien być, co do progu przy głosowaniu to bym się zastanawiał. Żeby podejmować jakieś decyzje musi być potwierdzenie tego, że ta władza w najmniejszej jednostce pomocniczej ma jakiś mandat do rządzenia. Powinien pozostać próg dziesięć procent. Myślę, że nie jest to wysoki próg przy zbieraniu podpisów.

Tomasz Strug: Mimo progów dziesięcioprocentowych, kandydat, jeśli chce w ogóle kandydować w takich wyborach, musi jeszcze zebrać pięćdziesiąt podpisów. Więc nie jest to osoba przypadkowa, tylko ktoś ją poparł swoim podpisem. Nie jest osobą anonimową, zwykłym człowiekiem z ulicy. Po co to wszystko utrudniać jeszcze progami frekwencyjnymi. Kto dał prawo Radzie Miasta decydowania jaki jest poziom zapotrzebowania społecznego odpowiedni albo nieodpowiedni? Jeśli pójdzie 5% albo 9.9% to, to już nie jest zapotrzebowanie społeczne, to znaczy, ze można ignorować te parę tysięcy osób?

Marisz Pankowski: Ja myślę, że takie prawo dał ustawodawca. Ja chciałbym jasno powiedzieć, że jestem zwolennikiem jednostek pomocniczych. Bardzo Państwu kibicuje. Jestem za obniżeniem progu do 5%, ale zniesienie całkowite pozbawiałoby nas na wstępie dyskusji o potrzebie funkcjonowania takich rad dzielnic.

Olaf Dramowicz: Skąd wziął się pomysł na to, żeby obniżyć próg, czy w ogóle go zlikwidować? Społeczne zapotrzebowanie na takie działanie jest na pewno w każdej dzielnicy, bez względu na wielkość. Okręg wyborczy Oliwa jest potężnym okręgiem. Reprezentuje go pięciu radnych, w tym tylko jeden z Oliwy. Pozostali radni mieszkają w innych dzielnicach. Więc ja myślę, że jeden radny dla takiej dzielnicy nie wiele może zrobić. Są ludzie, którzy chcą zrobić coś dobrego dla tej dzielnicy i tu pojawia się bariera. Tutaj taka rada dzielnicy jest konieczna. Były już dwie próby powołania rady w Oliwie. Zakończyły się niestety fiaskiem. Nie zebrano wymaganej liczby podpisów, czyli około 1,7 tys. Ja jestem zdecydowanie za zniesieniem progów. Trzeba dać możliwość działania ludziom, którzy chcą to robić bezinteresownie. W Gdyni każda dzielnica ma swoją radę. Jest ona ciałem opiniotwórczym, ale również centrum kulturalno-sportowo- społecznym.

Michał Brancerwicz: Każdy z nas tu obecnych jest za istnieniem rad dzielnic. Co należałoby zatem zrobić by, przy istniejącym na dzień dzisiejszy progu, udało się takie rady zawiązywać?

Maciej Krupa: Ja myślę, że problem jest źle postawiony. Problemem nie jest istnienie progu wyborczego, problemem jest wielkość jednostek pomocniczych. Sens działania jednostek skupia się na współpracy mieszkańców. Zarówno jeśli chodzi o opiniowanie projektów tworzonych przez Radę Miasta dla tego terenu, jak i podejmowanie wspólnych działań i inicjatyw. Sens istnienia jednostek pomocniczych widać wtedy, kiedy te jednostki są niewielkie. Jeśli jest to teren spójny pod względem problemów i możliwości, które można tam realizować. Z tego względu we Wrzeszczu prowadzimy pracę w tym kierunku, by podzielić tą dużą jednostkę na kilka jednostek mniejszych, gdzie realne byłoby powołanie rad osiedli, ale także ich efektywne funkcjonowanie.

Michał Brancewicz: Nie należałoby zatem dokonać takiego podziału odgórnie również w innych dzielnicach? A nie zajmować się pojedynczymi przypadkami. Najpierw Wrzeszcz, potem Oliwa i tak dalej?

Maciej Krupa: Ja jestem radnym z Wrzeszcza i ta dzielnica szczególnie leży mi na sercu. Tam skupia się moje zaangażowanie i moja aktywność. Z rozmów ze stowarzyszeniami wynikło, że pójdziemy w kierunku dzielenia tej dużej jednostki na mniejsze. Mnie jest trudno wyrokować o innych dzielnicach Gdańska. Ten podział, który obecnie istnieje nie jest doskonały, ale każdy okręg ma swoją specyfikę. Każdy przypadek powinien być rozpatrzony indywidualnie. Jesteśmy w dobrym momencie. Zgodnie z przepisami wypracowany w tej chwili, nowy podział Wrzeszcza będzie obowiązywał od nowej kadencji Rady Miasta. Polem do działania pozostałych radnych z innych okręgów, jest to, żeby w ramach swoich dzielnic przeprowadzić proces podziału na mniejsze jednostki. My siedliśmy nad mapą Wrzeszcza i intuicyjnie podzieliliśmy go na sześć jednostek i tą propozycję skierowaliśmy do mieszkańców celem konsultacji.

Mariusz Pankowski: Ja się zgadzam z tym, że rada osiedla ma sens tylko wówczas kiedy zajmuje się problemami jednej jednostki. Negatywnym przykładem jest tutaj rada osiedla Stogi z Przeróbką. Funkcjonowała ona przez kilka lat. W wyborach do tej rady, jakiś czas temu, nie udało się przekroczyć 10% progu z tego powodu, że w radzie nie była dostatecznie reprezentowana społeczność Przeróbki. Istnieje możliwość, że jeśli jednostka nie jest jednorodna, jak w tym przypadku, to na przykład Stogi, jako większe, przegłosują i Przeróbka zostanie bez swojej reprezentacji. Taka rada z punktu widzenia mniejszej społeczności nie ma żadnego sensu. Jestem zwolennikiem rozdzielenia tych dwóch osiedli. I tu się zgadzam. Tam gdzie istnieje taka potrzeba, tam te jednostki trzeba dzielić.

Tomasz Strug: Ja bym bardzo ostrożnie podchodził do tematu podziału rad, bo stwarza to niepotrzebne zamieszanie. Myślę, że bardzo ważna dla powstania rad jest świadomość, gdzie się mieszka. I ta świadomość w Oliwie jest. Nie ma jej niestety u radnych. Sami radni nie mają świadomości gdzie mieszkają. Potworzono jakieś sztuczne twory. Oliwa jest jednolita. Pomysł radnego Goreckiego by ją jeszcze podzielić jest bezsensu. Jest to dzielenie ludzi, konfliktowanie ich i odbieranie im kompetencji.

Maciej Krupa: Tak jak powiedziałem, źle stawiamy problem. Nie odpowiadamy na podstawowe pytanie, czyli to jakie zadania widzimy dla jednostki pomocniczej. Dopiero odpowiadając na to pytanie możemy odpowiedzieć na to, w jakiej wielkości powinna ona funkcjonować. Ja mam wrażenie, że ci, którzy chcą w tej chwili zniesienia progu wyborczego, tak jak wy Panowie, nie do końca wczytujecie się, jakie zadania są dla jednostki przewidziane. Rady z jednej strony opiniują uchwały, które ma podejmować Rada Gminy, a z drugiej strony organizują działanie we wspólnocie sąsiedzkiej i pewną samoorganizację do podejmowania wspólnych działań. Tylko na jakim poziomie? Każdy podział zawsze będzie troszeczkę sztuczny. Aktywność ludzi wykracza poza bariery, które sobie narzucamy. Dlatego musimy podjąć decyzję na jakim poziomie tego podziału dokonujemy opierając się o zadania jakie jednostce chcemy przydzielić.

Tomasz Strug: Ja dam jeszcze jeden argument przeciw. Więcej jednostek, więcej radnych, więcej lokali ufundowanych przez miasto, większe koszta. Czy to ma sens?

Michał Brancewicz: Przypominam pytanie. Co zrobić, żeby ułatwić powstawanie rad dzielnicy?

Marcin Sawicki: Kluczowa jest informacja. Po co jest ta jednostka, z czym to się je. Przy zbieraniu podpisów powinien być próg , przy głosowaniu nie. Ja rozumiem obawy przed całkowitym zniesieniem tych progów. Nie obawiam się tego, że Panowie zaczęli by rządzić. Ale mamy na przykład takie Narodowe Odrodzenie Polski, które może zebrać siedmiu członków w swojej dzielnicy i tam sobie ich wybrać.

Olaf Dramowicz: Należy znieść progi wyborcze. Jeśli chodzi o Oliwę, to jest to dzielnica stara, z wieloletnią genezą powstania, gdzie mieszkają ludzie z dziada pradziada. W Gdyni jest powołana specjalna jednostka do współdziałania z radami dzielnic. W Oliwie my nie mamy możliwości przekazania takiej informacji tylko zbierając podpisy. Ludzie nie mają takich informacji z miasta, nie wiedzą co to jest, jak działa rada dzielnicy. Kojarzą nas często z wyborami politycznymi. Łatwiej by nam było swoje problemy przedstawić radnym z okręgu za pomocą rady dzielnicy. Indywidualnie jest ciężko dotrzeć do radnych.

Michał Brancewicz: Jak Panowie traktują ten dziesięcioprocentowy próg wyborczy? Czy jest to obrona przed cwaniactwem, kombinowaniem i nieuczciwością niektórych ludzi, czy jest to obawa, że takie rady odbiorą radnym część kompetencji, że będzie to dla nich konkurencja?

Maciej Krupa: Ja nie widzę takiego problemu, żeby rady dzielnic miały odebrać kompetencje radzie gminy. Wręcz przeciwnie, ja widzę swoją rolę w promocji powstawania rad dzielnic we Wrzeszczu. Różnię się w stosunku do Panów jeżeli chodzi o zadania, które przewiduję dla jednostek pomocniczych. Uważam, że próg jest niezbędny po to, żeby wykazać rzeczywistą współpracę mieszkańców. Celem rady jest współpraca mieszkańców dla ich wspólnego dobra na tym terenie. Ja uważam, że ten poziom dziesięcioprocentowy jest ustalony stosunkowo nisko. I to daje szanse działać ludziom. A istnieje on po to i w moim przekonaniu istnieć powinien, by gwarantować rzeczywiste zaangażowanie ludzi.

Michał Brancewicz: Ale jeśli istnieją osoby, jak obecni tutaj Panowie, to ile jeszcze czasu wytrzymają waląc głową w dziesięcioprocentowy mur, zanim się zniechęcą?

Maciej Krupa: Jest wiele form działania dla lokalnej społeczności. Ja się różnie w stosunku do Panów jeśli chodzi o zadania, które widzicie dla rad dzielnic. Uważam, że źle postrzegacie te zadania, które rada dzielnicy miałaby realizować. Jestem zdziwiony tym, ze są problemy w komunikacji z radnymi. Może to jest kwesta wieku, że radni młodsi są bardziej dostępni. Raczej dostrzegam chęć wszystkich radnych do komunikowania się. Nie sądzę, żeby rada dzielnicy stanowiła dla Was oręże do komunikowania się z Radą Miasta. To nie jest zadanie, które ma rada dzielnicy.

Marcin Sawicki: W myśl uchwały, do zadań rady osiedla należy między innymi kształtowanie i upowszechnianie odpowiedzialności obywatelskiej za dobro wspólne. Ja rozumiem pod tym promowanie zasady subsydiarności, pomocniczości. Chodzi o scedowanie odpowiedzialności do jak najmniejszych jednostek. Ja jestem za tym, żeby zwiększać te kompetencje.

Mariusz Pankowski: Absolutnie nie obawiam się konkurencji ze strony rad dzielnic. Im dłużej współpracuję z radami dzielnic w moim okręgu tym bardziej dochodzę do wniosku, ze są one wręcz niezbędne. Specyfika mojego okręgu jest taka, że tych jednostek jest bardzo dużo, problemów jest niezwykle dużo, a radnych jest tylko sześciu. Oni nie są w stanie ogarnąć całej problematyki. Jeśli ktoś chce działać jako stowarzyszenie, to każdy może powiedzieć „a kogo wy reprezentujecie, poza sobą?”. W momencie gdy te osoby mają mandat do reprezentowania mieszkańców wyrażony w wyborach, zupełnie inna jest ranga inicjatyw takiej grupy. Stąd próg wyborczy traktuje jako wzmocnienie tego mandatu. Brak progu może stworzyć sytuację, w której rada osiedla będzie pozbawiona rzeczywistego mandatu do działania. Ktoś może powiedzieć „przecież was poparło piętnaście osób w wyborach, więc czy macie prawo do reprezentowania kilku tysięcy mieszkańców?”. Stąd będę się upierał przy progu, przy niższym progu, pięcioprocentowym.

Tomasz Strug: Uważam, że próg jest niepotrzebny. I cały czas zapominamy, że jest ten pierwszy próg, czyli próg pięćdziesięciu podpisów. Jeśli rada ma piętnaście osób to już jest 750 osób, które stoją za tą grupą. Szef partii rządzącej w kraju i Radzie Miasta Gdańska powiedział dwa miesiące temu, że „przez ostatnie sześć lat władza zapomniała o wielkim zadaniu polegającym na odebraniu władzy kompetencji i pieniędzy tak, by ludzie decydowali o ich wydawaniu w jak największym stopniu”. I takie przykłady przenoszenia odpowiedzialności coraz niżej mamy w Gdyni, gdzie zachęca się ludzi do wyborów. W Gdańsku jest 2,5 zł na mieszkańca, w Gdyni to już jest 6,5 zł. Radni w Gdańsku zachowują się jak strzegący Świętego Graala, nie dopuszczający nikogo i ewentualnie obserwujący kto przeskoczy mur tego zamku. I jak potrenuje dwa lata, to może wreszcie doskoczy, i stanie się giermkiem radnych. Nie o to chodzi w społeczeństwie obywatelskim. Dajmy ludziom pole do działania.

Olaf Dramowicz: Musi być informacja. Nie promuje się rad dzielnic. U nas oliwianie nie wiedzą co to jest rada dzielnicy. Trzeba im długo i skutecznie tłumaczyć. Miasto powinno stworzyć jednostkę, która będzie informowała, że taka rada dla dzielnicy jest bardzo potrzebna. Teraz komunikacja z radnymi jest jednokierunkowa. Fakt jest taki, że trudno jest rozwiązać problemy radnemu. Rada dzielnicy pomoże rozwiązać więcej problemów. Każdy radny będzie się chyba cieszył, że istnieje taka rada, która przekaże mu w skondensowanej formie problemy, a nie że przyjdzie stu mieszkańców i każdy będzie mówił z osobna.

Tomasz Strug: Radni zachowują się jak pies ogrodnika. Oni nie muszą zabiegać o rozpisanie wyborów, nie mają progów wyborczych. Narzekają, że wszystko jest w Polsce scentralizowane i za mało środków trafia do miast. Natomiast jeśli ktoś niżej, poniżej tych radnych mówi to samo, że za mało trafia do dzielnic to, to już jest „be”

Michał Brancewicz: Na koniec, podsumowując dyskusję, chciałbym się dowiedzieć, głównie od Panów radnych, co w najbliższej czasie będzie w tej sprawie robione?

Maciej Krupa: Ja uważam, że powinniśmy na ten temat dyskutować. Skierowałem wniosek do Komisji Samorządu i Ładu Publicznego, żeby w planie pracy na drugie półrocze przewidziała dyskusję na temat progu wyborczego. Mam nadzieje, że taka dyskusja się odbędzie, razem z przedstawicielami mieszkańców, którzy są w ten temat zaangażowani. Druga sprawa jest taka, że we Wrzeszczu toczymy prace na temat podziału i jest to temat dla mnie żywy, aktualny i na tą kadencję jeden z najważniejszych.

Mariusz Pankowski: Dyskusja na temat progów i dalszego funkcjonowania rad dzielnic w Gdańsku będzie się toczyła na forum komisji i całej Rady Miasta Gdańska. Chciałbym podkreślić, że ja będę optował za obniżeniem tego progu. Będzie w tej sprawie inicjatywa uchwałodawcza.

Michał Brancewicz

www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl
fobcia 

VIP

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 16:10    Temat postu:

Pies ogrodnika i straznicy swietego graala-to naprawde berdzo celne okreslenia opisujace postawe wekszosci radnych i ich niechec do obnizenia progow wybrczych Evil or Very Mad
6277224
XANDRA 

VIP

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 18:27    Temat postu:

Super Laughing Razz PO PRZECZYTANIU--- CIAGLE Z WAMI-- YES,YES,YES !!!!
rosen 

Forumowicz

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 18:41    Temat postu:

Panowie Tomku i Olafie - czapki z głów. Hehe nawet twój Graal się przebił na tytuł. Kolejna cegłówa przyłożona do łbów panów radnych.
villaoliva 

VIP

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 9:54    Temat postu:

Powstaje portal dziennikarski Oliwa

Cytat:
W Gdańsku powstaje kolejny po wrzeszczańskim portal dziennikarski tworzony przez mieszkańców dzielnicy. Poszukiwani są ludzie z Oliwy gotowi pisać o swojej dzielnicy.

O portalu internetowym tworzonym przez wrzeszczan pisaliśmy niespełna miesiąc temu. Wtedy pomysłodawcy strony (różne wrzeszczańskie organizacje skupione w nieformalnej grupie współpracy Koalicja dla Wrzeszcza) szukali chętnych do współpracy. W nadchodzącym tygodniu www.wrzeszcz.info.pl pojawi się w necie. Nad kształtem strony i jej zawartością pracuje dziesięć osób, w większości zamieszkałych we Wrzeszczu.

Na stronie zamieszczane będą teksty m.in. o aktualnych wydarzeniach, planach inwestycyjnych dotyczących dzielnicy, kontrowersjach, ciekawych inicjatywach we Wrzeszczu i ich autorach, o historii. Pojawią się też krótkie filmy o Wrzeszczu, fotoreportaże, sondy przeprowadzane wśród czytelników portalu itp.

Oliwa pozazdrościła Wrzeszczowi pomysłu. Strona www.staraoliwa.pl to pierwsza internetowa inicjatywa tego typu dotycząca tej dzielnicy - dotychczasowe koncentrowały się wyłącznie na opisywaniu historii tej zabytkowej części miasta.

- Te wortal ma informować o wydarzeniach w Oliwie, a jednocześnie promować pomysł stworzenia u nas rady dzielnicy. Z kilkoma znajomymi z Oliwy rozpoczęliśmy działalność od promowania pomysłu stworzenia tej rady na spotkaniach z mieszkańcami, zawsze jednak marzyłem o założeniu takiego wortalu - mówi Tomasz Strug, inicjator powstania strony (urodził się i mieszka w Oliwie, na co dzień jest szefem muzycznym jednej ze stacji radiowych w Trójmieście). - Póki co, jestem jedynym autorem, zapraszam wszystkich chętnych do współpracy.

Chętni mogą wysłać swoje zgłoszenia lub po prostu gotowe teksty na adres e-mailowy: livaer@gmail.com">olivaer@gmail.com.

W poniedziałek 14 kwietnia o godz. 19.30 w budynku dawnej Szkoły Podstawowej nr 36 przy ul. Cystersów 13 odbędzie się spotkanie z Jarosławem Goreckim, gdańskim radnym Platformy Obywatelskiej z dzielnicy Oliwa.

www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl
oskaras 

Forum Ekspert

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 14:21    Temat postu:

Czas na prasę katolicką.
Najnowszy numer gazetki parafialnej "Drzewko Oliwne"

drzewko.jpg

drzewko.jpg

drzewko1.jpg

drzewko1.jpg

Zacząłeś pierwszą pracę? Nie stań się ofiarą losowania!
Sam wybierz OFE, w którym formalności do pikuś...
5587962
rosen 

Forumowicz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 14:54    Temat postu:

Jeszcze tylko ktoś z trójki Trybyna, Nie, Fakty i mity i będziemy mieli full sevice Laughing .
A tak poważnie - super sprawa - uznanie dla wszystkich, którzy zadbali o ten artykuł. Roli takich pism ,szczególnie w oliwie, nie wolno bagatelizować.
A poza tym coś znajoma twarz spogląda na mnie z drugiej strony "Gazety morskiej" (i to w nobiles sobotnim wydaniu) To jest chyba zmasowany atak Evil or Very Mad
Laughing. Ci biedni radni będą musieli znieśc/ obniżyć te progi, bo inaczej ich zamęczycie Smile .
villaoliva 

VIP

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 17:49    Temat postu:

My tylko polityka miłości Hyhy

LW.jpg

LW.jpg

www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl
kjz 

Bywalec

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 22:52    Temat postu:

Dobre i mocne.

kjz
villaoliva 

VIP

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 18:05    Temat postu: Mieszkańcy Gdańska-Oliwy chcą utworzyć radę dzielnicy

Mieszkańcy Gdańska-Oliwy chcą utworzyć radę dzielnicy

Cytat:
Zbierają podpisy poparcia, by móc działać na rzecz swojego osiedla. Jednak, jak sami mówią, przy obowiązujących w Gdańsku przepisach dotyczących tworzenia rad dzielnic mają małe szanse powodzenia. Urzędnicy zapowiadają zmianę obowiązującej uchwały.

- Najpierw musimy zebrać blisko dwa tysiące podpisów dorosłych mieszkańców. Można je składać w oliwskich kioskach, sklepach, staramy się również odwiedzać mieszkańców w domach - tłumaczy Olaf Dramowicz z Gdańska Oliwy. - To jednak zaledwie połowa drogi do sukcesu. Po uzbieraniu podpisów ogłoszone zostaną wybory do rady dzielnicy, w których udział musi wziąć 10 procent mieszkańców. To nierealne - załamuje ręce gdańszczanin.
W połowie kwietnia mieszkańcy zamierzają zorganizować debatę na temat: "Czy w Gdańsku jest demokracja lokalna?". Gościem spotkania będzie prezydent Lech Wałęsa. Organizatorzy spotkania liczą na to, że prezydent podpisze się na liście poparcia o powołanie rady dzielnicy w Oliwie.
- Mamy nadzieję, że uda nam się zmienić obowiązujące dotąd w Gdańsku przepisy. Są one krzywdzące dla tych mieszkańców, którzy chcą zrobić coś dobrego dla swojego osiedla. Bo kto lepiej zna problemy i potrzeby Oliwy, jeśli nie ludzie, którzy od lat tam mieszkają i borykają się z wieloma trudnościami - zaznacza Olaf Dramowicz.
Członkowie Inicjatywnej Grupy Powołania Rady Dzielnicy w Oliwie "Rada Oliwy" chcą też zrezygnować z diet przyznawanych radnym. Zależy im jedynie na tym, by władze miasta przyznały lokal, w którym będą mogli spotykać się z mieszkańcami.

Karolina Kulaszewicz - NaszeMiasto.pl

Cytat:
Oliwski portal to strona internetowa, na której mieszkańcy mogą wyrażać swoje opinie i informować o problemach

Z Tomaszem Strugiem, twórcą portalu www.staraoliwa.pl rozmawia Jakub Pawłowski
Skąd wziął się pomysł stworzenia oliwskiego portalu?

Od urodzenia mieszkam w Oliwie, tu się wychowałem i stworzenie takiej strony było moim marzeniem od dawna. Portal ten istnieje od końca marca, a powstał, ponieważ istniało na niego realne zapotrzebowanie. Do tej pory mieszkańcy Oliwy wypowiadali się na forum Moje Osiedle, ale trudno jest tam znaleźć wątki, które nas najbardziej interesują.

Na jakiej zasadzie ma działać założony przez was portal?

Jest wiele spraw dotyczących bezpośrednio mieszkańców Oliwy, lecz nie mają oni gdzie się na ten temat wypowiedzieć, nie mają się do kogo zwrócić z prośbą o wyjaśnienie swoich wątpliwości lub nawet z jakimś ciekawym pomysłem. Już teraz widać, jak bardzo ta strona była potrzebna. Naprawdę dużo się u nas dzieje i warto informować o tym mieszkańców. Obrona Doliny Radości, likwidacja szkoły dla niepełnosprawnych przy ul. Wita Stwosza czy zagrożenie rynku na ul. Polanki - to gorące tematy, o których chcemy na bieżąco informować na tej stronie.

Czy strona internetowa ma pomóc w powstaniu rady dzielnicy Oliwa?

Wprawdzie należę do grupy inicjatywnej powołania rady dzielnicy w Oliwie, która istotnie walczy o jej powstanie, ale chcę tu zaznaczyć, że portal nie jest narzędziem, które ma temu służyć. Rozpowszechnia co prawda ideę jej powstania, ale nie jest stroną rady dzielnicy. Istnieje niezależnie od niej, a odwiedzający tę stronę dowiedzą się przede wszystkim "co jest grane" w Oliwie, poznają aktualną prognozę pogody oraz najświeższe informacje ze swojej dzielnicy. Mogą też ze sobą dyskutować o sprawach, które ich najbardziej interesują.

www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl
villaoliva 

VIP

PostWysłany: Śro Kwi 09, 2008 18:07    Temat postu:

Dzisiejsze Echo Miasta Kwadratowy

echo1.JPG

echo1.JPG

echo2.JPG

echo2.JPG

www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl
Olivianin 

Forumowicz

PostWysłany: Śro Kwi 09, 2008 22:38    Temat postu:

Kółka wzajemnej adoracji to niestety tworzą obecni radni miejscy. Typowe psy ogrodnika. Szkoda, że zasłużone ikony walki z komuną (m.in. pan Borowczak), dzisiaj tworzą kolejne sztuczne mury. Panowie decydenci, to nie tak miała wyglądać demokracja, o którą walczyliście 20 lat temu. Uważacie się za panów i władców, bez Waszego skinienia nie można nic zrobić. Pożyteczne inicjatywy już na samym początku są skutecznie likwidowane. Bezinteresowne działania dla społeczeństwa nie są akceptowane, a ludzie którzy w nich uczestniczą określani są mianem oszołomów.

Panowie radni w ten sposób społeczeństwa obywatelskiego nie zbudujemy...
Odpowiedz do tematu Strona 13 z 39 Idź do strony Poprzednia    1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 37, 38, 39    Następna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach