| Autor |
Wiadomość |
|
villaoliva
VIP

Wiek: 96 Dołączył: Nie Lut 04, 2007 8:59 Posty: 3100 Skąd: Oliva
|
|
|
|
 |
|
marekoliwa
Forumowicz
Dołączył: Nie Lip 16, 2006 22:24 Posty: 175 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 22:11 Temat postu: |
|
|
 |
|
|
|
 |
|
rychu40
Forum Ekspert

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 22:33 Temat postu: |
|
|
| villaoliva napisał: | | Pinok77 napisał: | | Sprawdziłem to dziś, mając książkę Mamuszki przy sobie. Drzewo stoi, jest to samo, ma charakterystyczny rozdwojony pień wygięty symetrycznie na tej samej wysokości. |
Byłem sprawdzić
Dokładnie to jest Poznańska 13, przy samej Piastowskiej. Stoi około metra obok tego białego "klocka" w jego ogrodzie. |
Niesamowite. Ten sam dokładnie układ gałęzi. Trochę gorszy stan zachowania korony. To trzeba oznaczyć jako pomnik przyrody!  |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 22:54 Temat postu: |
|
|
Właśnie sprawdziłem.
Ta sosna jest jednym ze 160 pomników przyrody (z czego jednym ze 123 osobnych drzew) w Gdańsku  _________________
www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl |
|
|
|
 |
Pinok77
Stały bywalec
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 23:27 Temat postu: |
|
|
| Tak przy okazji,jak można doprowadzić do wpisania drzewa jako pomnika przyrody ? Mam taką potrzebę w Sopocie i nie wiem jak się za to zabrać. Czy ktoś ma jakąś wiedzę ? |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
|
|
|
 |
|
Jansiara
Aktywny Forumowicz
Wiek: 38 Dołączył: Czw Paź 18, 2007 1:24 Posty: 273 Skąd: O L I W A
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 0:59 Temat postu: |
|
|
| Pinok77 napisał: | | Tak przy okazji,jak można doprowadzić do wpisania drzewa jako pomnika przyrody ? Mam taką potrzebę w Sopocie i nie wiem jak się za to zabrać. Czy ktoś ma jakąś wiedzę ? |
Proponuję skontaktować się z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody. |
|
|
|
 |
|
buki
Początkujacy
Wiek: 53 Dołączył: Sob Cze 30, 2007 18:16 Posty: 9 Skąd: Oliwa
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 8:51 Temat postu: |
|
|
| W roku 1933 w budynku przy Kronprinzenallee 1 oprócz Waltera Grimmer tel. 451 66 zamieszkiwał również Ernst Burchardt prawdopodobnie właściciel lub pracownik hurtowni pasmanteryjnej. Przy tym nazwisku w Danziger Einwohnerbuch stoi Kurzwaren en gros. |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 9:16 Temat postu: |
|
|
Mógłbyś zrobić skan tego wpisu?
Być może odnajmowali część domu. W spisie mieszkańców (przed wojennym i z czasów wojny) Otto Grimmer widnieje jako jedyny właściciel. _________________
www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl |
|
|
|
 |
|
Oliwianka79
Zaglądajacy

|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 21:10 Temat postu: Album |
|
|
Z wielką przyjemnością obejrzałam fotki starej Oliwy z Albumu. Mieszkałam koło boiska na ul. Liczmańskiego i do tej pory nie wiedziałam, że kiedyś był tam klub tenisowy no i oczywiście kort. Fotki z wnętrza domu też są fajne, te serwetki na stoliczku i filiżanki ..... ach.... . W pokoju dla dziecka na komodzie już wtedy była miękka mata do przewijania niemowlaka - no no no _________________ bądź człowiekiem |
|
|
|
 |
|
tc2
Forumowicz

Wiek: 100 Dołączył: Nie Paź 21, 2007 9:57 Posty: 102 Skąd: Stara Oliwa
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 21:40 Temat postu: a może to latawiec? |
|
|
| Anna-Maria napisał: | | Leszczyna napisał: | | Fot. 59 II części: co oznacza ten trójkąt z kołem na oknie w trakcie spotkania towarzyskiego? | Wg. mnie może to być jedna z flag żeglarskiego kodu flagowego. Tylko nie wiem czy on już wtedy istniał. | Istniał, choć jeszcze ewoluował. Nie było UKF (ani komórek ), więc kod MKS miał swoje wielkie dni.
Faktycznie, podobne do współczesnej flagi "cyfra 2" (niebieski trójkąt z białym kołem).
Ale lśniący materiał... jedwab? lekki i drogi jedwab to materiał na latawce... mam nawet podobnego kształtu latawiec...
Zdjęcia cudne. Czy ten klub tenisowy na Liczmańskiego był w miejscu boiska i sali sportowej V.LO? Jeśli tak, to i ja tam grywam tam w tenisa (Może to Oliwiance79 wybiłem kiedyś szybę piłką?)
Tomek |
|
|
|
 |
|
Leszczyna
Forum Ekspert
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 23:20 Temat postu: Re: a może to latawiec? |
|
|
| tc2 napisał: |
Ale lśniący materiał... jedwab? lekki i drogi jedwab to materiał na latawce... mam nawet podobnego kształtu latawiec...
|
Skąd pewność, że to lekki i drogi jedwab? To nie może być latawiec - bo co on by tam robił przypięty do firanki przy takiej okazji? W tak eleganckim domu na eleganckim przyjęciu latawiec jako tło zdjęcia?
Zauważcie:
jest bardzo uroczysta, ale zarazem nieco luźna okazja. Tzn. panie są wszystkie na wieczorowo, mężczyźni nawet we frakach. Na stole kieliszki i małe przekąski. Jest równo par: 5 pań, 5 panów (tak, nie ma szóstej osoby, która by robiła zdjęcie, bo Otto G. siedzi z prawej i robi je z samowyzwalacza). Ale zarazem widać, że nie jest to geburtstag cioci ani dziadka, bo wszyscy biesiadnicy są dobrani w tym samym wieku. To rówieśnicy. Okazja jest uroczysta, ale zarazem lżejsza i mniej sztywna (zobaczcie na innych tego typu zdjęciach, jak się bawili i jakie przebieranki robili). Ja typuję np. sylwester. I wtedy ten trójkąt byłby elementem dekoracji sylwestrowej, np. naokoło więcej takich chorągiewek albo symbol czegoś - stowarzyszenia? klubu - i oni się właśnie klubowo spotkali.
Nie jest to flaga Szwajcarii ani Holandii (pochodzenie gospodarzy), ale może jakiegoś kraju? Landu? |
|
|
|
 |
|
princessita
Stały bywalec
Dołączył: Wto Mar 11, 2008 17:31 Posty: 81 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 23:49 Temat postu: |
|
|
Ja z innej paczki, mam pytanie czy bedzie jeszcze spotkanie z autorem ksiazki o Wolnym Miescie Gdansk? Slyszalam ze naklad sie wyczerpal ksiazka pilnie poszukiwana marzeniem byloby z autografem na prezent. |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
|
|
|
 |
|
Grzechnik Janusz
VIP

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 19:10 Temat postu: |
|
|
Dokladnie Zdjecia tez ogladnolem , a najbardziej cieszy mnie ,ze to drzewo stoi tyle lat. 
Ostatnio zmieniony przez Grzechnik Janusz dnia Mon Nov 03, 2008 10:18, liczba edycji: 1 |
|
|
|
 |
|
|