| Autor |
Wiadomość |
|
villaoliva
VIP

Wiek: 96 Dołączył: Nie Lut 04, 2007 8:59 Posty: 3100 Skąd: Oliva
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 22:27 Temat postu: Kolumna Maryjna |
|
|
Kapliczka z XVIII wieku jak nowa
| Cytat: | Zakończył się remont kapliczki św Jana Nepomucena z XVIII wieku stojącej przed domem przy alei Grunwaldzkiej 517 naprzeciw pętli tramwajowej. Ta niszczejąca od bliskości ruchliwej drogi kapliczka została wyremontowana staraniem Parafii Archikatedralnej p.w. Trójcy Świętej w Oliwie. Uzupełnione zostały ubytki w tynku a całość została starannie odmalowana.
(...)Na kapliczce znajduje się miejsce gdzie jeszcze przed wojną widniał tekst hymnu maryjnego. Proboszcz Parafii Archikatedralnej ks. Zbigniew Zieliński nie wykluczył, że byłaby możliwość odtworzenia tego napisu lecz nie jest znana jego dokładna treść.
W związku z tym StaraOliwa.pl poszukuje wszelkich informacji i zdjęć mogących ustalić treść napisów znajdujących się na kapliczce. |
Może razem uda nam się ustalic dokładną treść hymnu maryjnego?
|
|
 |
|
rychu40
Forum Ekspert

|
Wysłany: Śro Lis 19, 2008 23:55 Temat postu: |
|
|
Kapliczka nie przypomina tej przed remontem. Za bardzo odpacykowana mówiąc oględnie.
|
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
|
|
|
 |
|
rychu40
Forum Ekspert

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 0:39 Temat postu: |
|
|
Wszystkie elementy wypukłe które działają formą są podmalowane. I zrobił się malarski płaski pasek. I mnie się dlatego nie podoba. Taka malowana architektura.  |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 0:43 Temat postu: |
|
|
| rychu40 napisał: | | Wszystkie elementy wypukłe które działają formą są podmalowane. |
Przed wojna tak to właśnie wyglądało. Te elementy na ówczesnych zdjęciach są dużo ciemniejsze.
Brak tylko dwóch ciemnych tablic z napisami. _________________
www.staraoliwa.pl
www.wolneforumgdansk.pl |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
|
|
|
 |
|
galaxy
VIP

Wiek: 99 Dołączył: Śro Mar 01, 2006 13:14 Posty: 776 Skąd: Oliwa
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 18:07 Temat postu: |
|
|
| rychu40 napisał: | | I zrobił się malarski płaski pasek. I mnie się dlatego nie podoba |
podzielam zdanie, mnie też się nie podoba, straciło urok. |
|
|
|
 |
|
oskaras
Forum Ekspert

Wiek: 22 Dołączył: Nie Gru 17, 2006 23:28 Posty: 446 Skąd: OLIWA na zawsze
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 18:11 Temat postu: |
|
|
Urok rozpadającej sie kapliczki, pobazgranej sprayem- to nie dla mnie!
Teraz przynajmniej nie straszy ona swoim wyglądem. _________________ Pośrednictwo Ubezpieczeniowe Oskar Kruszyński
tel. 792 622 288
e-mail: Kruszynski.Oskar@aviva.com.pl
Zacząłeś pierwszą pracę? Nie stań się ofiarą losowania!
Sam wybierz OFE, w którym formalności do pikuś... |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 18:29 Temat postu: |
|
|
| galaxy napisał: | | rychu40 napisał: | | I zrobił się malarski płaski pasek. I mnie się dlatego nie podoba |
podzielam zdanie, mnie też się nie podoba, straciło urok. |
Ciężko ludziom dogodzić
Zobaczcie zdjęcie powyżej. Jest tak jak kiedyś!
Brak tylko napisów na ciemnym tle i płotku.
Dawniej nie do pomyslenia było, by taka kapliczka mogła wyglądać tak jak przed remontem. Na szczęście się to zmieniło
Jak rozumiem, dla uroku, chcielibyście aby wasze domostwa również były pobazgrane i z odpadającym tynkiem?
Którą kamienicę wybieracie? Bo ja jednak tę po prawej.
Przed i po - to jeden efektów remontu elewacji w Gdańsku/fot. materiały GZNK _________________
www.staraoliwa.pl
|
|
|
 |
|
galaxy
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 18:44 Temat postu: |
|
|
| nie no nie przeginajcie, dobrze że odnowili ale mogli wykazać się bardziej twórczo... |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 18:54 Temat postu: |
|
|
Ale co tu ma byc twórcze?
Każda nowa elewacja jest taka.
Z czasem pokryje się nalotem, brudem. W jednym miejscu bardziej w innym mniej. Urokliwie  _________________
www.staraoliwa.pl
|
|
|
 |
|
galaxy
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 19:37 Temat postu: |
|
|
na dole pewnie bedzie najmniej urokliwie  |
|
|
|
 |
|
rychu40
Forum Ekspert

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 22:23 Temat postu: |
|
|
| villaoliva napisał: | | galaxy napisał: | | rychu40 napisał: | | I zrobił się malarski płaski pasek. I mnie się dlatego nie podoba |
podzielam zdanie, mnie też się nie podoba, straciło urok. | Którą kamienicę wybieracie? Bo ja jednak tę po prawej.
Przed i po - to jeden efektów remontu elewacji w Gdańsku/fot. materiały GZNK |
Villaoliva, w tej kamienicy po prawej nie pomalowano gzymsów i innych wypustek architektonicznych tylko zostawiono je w jednolitym białym odcieniu. I dlatego działają przez światłocień. I ten przykład nie jest adekwatny do kapliczki. Gdyby wszystkie gzymsiki i podziały pomalowano na brązowo, kamienica wiele by straciła ze swojego wystroju architektonicznego. |
|
|
|
 |
|
villaoliva
VIP

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 22:43 Temat postu: |
|
|
Rychu, czy na zdjęciu z lat 30 wypustki i inne dodatki są ciemniejsze niż reszta kapliczki czy nie?
|
|
 |
|
fritzek
Forum Ekspert

Wiek: 34 Dołączył: Śro Wrz 14, 2005 17:21 Posty: 436 Skąd: Neufahrwasser, Sasper Str.
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 23:11 Temat postu: |
|
|
Galaxy, Rychu no nie poznaję Was... Co straciło urok? No chyba, że dla Was urokliwą by była kolumna w formie ruiny (nie)trwałej. A niewiele brakowało, bo kilka lat temu figury miały zostać "sprywatyzowane", że użyję takiego eufemizmu.
To, że wszelkiego rodzaju elementy wystające z elewacji typu nadproża itd. zwyczajnie szybciej ulegają czynnikom sprzyjającym ich ciemnieniu to chyba każdy wie. I nawet gdyby obiekt "machnięto" cały na biało, to po kilku miesiącach i tak byłby dwukolorowy. Tylko jeszcze hełm wieży powinno się przyciemnić. Może przy okazji odtworzenia tablicy? A żywię nadzieję, że kiedyś do tego dojdzie. _________________ Wolne Forum Gdańsk
 |
|
|
|
 |
|
|