Wysłany: Śro Mar 01, 2006 13:19 Temat postu: Przychodnia w Oliwie?
Podobno to nie była przedwyborcza kiełbasa i na Polanki 7 ma powstać przychodnia lekarska z wieloma specjalnościami. Myślę że mieszkańcom Starej Oliwy bardzo potrzebna jest opieka lekarsko-pielęgniarska w pobliżu miejsca zamieszkania tylko ciekawi mnie KIEDY i KTO rozpocznie realizację tego projektu
No i co?Przełożona? Lyso? mamy koniec 2008 a przychodni nie mamy...Zbliżają się (kolejne) wybory i znow będziemy mieli licytację obiecanek z przychodnią - taką super-duper - z windą schronem atomowym,lądowiskiem helikopterow i darmowym piwem - i co tam jeszcze kandydaci wymyślą...Będziemy wielkimi głupcami jeśli kolejny raz nam ten kit wcisna w zamian za głosy.Ja tam napewn oprimo: nie zagłosuję na żadnego obwiesia,ktory choć bąknie "w temacie" - a secundo:zadne Chmiele,czy Wożniaki nie przejdą - stara wiara do lamusa - niech startują w wyborach do... a bierz ich czort..A swoją drogą - stara przychodnia, ktora nie nadawala sie na ośrodek zdrowia stoi,nie zawaliła się ...jeszcze...? A ten domek jednorodzinny na Piastowskiej to niby jakie normy spełnia Panie Adamowicz? Dojazdu nie ma,parkingu nie ma,podjazdu czy windy dla wozkow nie ma...Może by tak Pan z Rodzinką przeprowadziłby się do Oliwy (Gornej czy -Starej),a Mamuśka by przewlekle zachorowała...albo (co przy tej masie nieuniknione) -Pana dopadłyby korzonki z nadciśnieniem + cukrzyca...To gdzie by tak powstała i jak szybko przychodnia?Aż trudno uwierzyć,ze komisariatu z Kaprow nie przenieśli - np. na Lastadię...MiLego chorowania!
Mieszkańcy Gdańska-Oliwy na przychodnię we własnej dzielnicy czekali prawie dziesięć lat. Już wiadomo: ma być gotowa pod koniec 2010 roku.
Pacjenci w tej dzielnicy mieli wiele lat temu przychodnię przy ul. Grunwaldzkiej, którą następnie zamieniono w punkt wydawania książeczek RUM. Od dawna nawet do lekarza rodzinnego, o specjalistach nie wspominając, podróżują do innych części miasta. Dla starszych osób to prawdziwa wyprawa.
Budynek nowej przychodni powstanie przy ul. Polanki 7. Oprócz poradni podstawowej opieki zdrowotnej, w placówce mają się znaleźć także gabinety lekarzy specjalistów. Inwestycję zrealizuje Nadmorskie Centrum Medyczne w Gdańsku, niepubliczny zakład opieki zdrowotnej, który prowadzi na terenie miasta dziewięć przychodni.
- Z dużą przyjemnością i satysfakcją informujemy mieszkańców, iż pod koniec przyszłego roku zostanie oddana do użytku nowa przychodnia lekarska w Oliwie przy ul. Polanki 7 - mówią jednym głosem dwaj gdańscy radni - Jarosław Gorecki i Jacek Teodorczyk. - Nadmorskie Centrum Medyczne zobowiązało się notarialnie do wybudowania i uruchomienia przychodni w tym terminie.
Mieszkańcy, którzy od lat czekają na obiecaną przychodnię, nadal nie mogą w to uwierzyć.
- Mam nadzieję, że przychodnia faktycznie powstanie. Gdańscy radni obiecywali to przez ostatnie dwie kadencje i na razie na słowach się kończyło. Oby nie była to kolejna obietnica przedwyborcza - mówi Tomasz Strug, mieszkaniec Oliwy. - Ta placówka jest potrzebna naszej dzielnicy, ponieważ mieszka tu dużo starszych osób. Sam muszę jeździć na Przymorze do lekarza.
Potrzebę wybudowania w Oliwie przychodni podkreśla też pani Maria Konopczyńska.
- Mam 75 lat. Często jeżdżę do różnych lekarzy, bo zdrowie coraz bardziej mi szwankuje. Często było tak, że musiałam jeździć do specjalistów do Wrze szcza albo na Żabiankę, ale to jednak spora odległość dla kogoś takiego jak ja. Mam nadzieję, że ta przychodnia powstanie jak najszybciej. Sąsiedzi, też starsi ludzie, na pewno się ucieszą.
Jarosław Gorecki walczy o powstanie przychodni już szósty rok. Sam znalazł tę lokalizację, z której jest bardzo dumny.
- To miejsce jest w samym sercu dzielnicy, jest świetnie skomunikowane, dostępne dla pacjentów - mówi Gorecki. - Miasto przekazało grunt Nadmorskiemu Centrum Medycznemu na 50 lat, żeby tylko powstała tu przychodnia.
Inwestycja przez lata nie miała szczęścia. Już raz bliska była realizacji, nie udało się. Teraz dokumenty zostały podpisane i wygląda na to, że za rok krzaki zastąpi przychodnia.
Razem z radnym Jackiem Teodorczykiem walczyli panowie o tę przychodnię przez wiele lat. Tak bardzo jest potrzebna?
Ogromnie. Na terenie starej Oliwy nie ma ani jednej przychodni. Ta będzie pierwsza. Do tej pory mieszkańcy musieli jeździć aż na ul. Abrahama albo na ul. Pomorską.
Ile osób będzie korzystało z tej placówki?
Według naszych szacunków kilkanaście tysięcy osób - mieszkańcy starej Oliwy i okolic, bo ma być to nowoczesna placówka, oferująca konkurencyjne ceny za usługi płatne.
W tej chwili rosną tu krzaki, jaka jest szansa na otwarcie placówki w przyszłym roku?
Bardzo duża. Otwarcie planowane jest na grudzień przyszłego roku i jestem pewien, że odbędzie się w terminie.
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 17:35 Temat postu: Deklaracje bez pokrycia w rzeczywistości
Tego gościa z psem, w tych samych krzakach widzę już po raz trzeci...niestety przychodni jak nie było tak nie ma
Natomiast ten drugi jegomość w tych samych krzakach stoi pierwszy raz,ale całkiem możliwe że nie ostatni...
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 18:27 Temat postu: Kiełbasa wyborcza
Ci dwaj Panowie najzwyczajniej rozpoczęli kampanię wyborczą opartą na niespełnionych obietnicach dla mieszkańców
Szkoda, że wcześniej nic nie robili dla dobra mieszkańców, a teraz mamią ich radosnymi wizjami
A tak przy okazji, ten skwer nie jest wybiegiem dla psów
Panie radny trochę więcej kultury
Dołączył: Nie Lip 16, 2006 22:24 Posty: 175 Skąd: Gdańsk-Oliwa
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 20:24 Temat postu:
Ale przynajmniej przez rok do wyborów będziemy mieli nadzieję i radość z przyszłej (niedoszłej) przychodni. A po wyborach szara rzeczywistość zamiast przychodni krzaki na następne cztery lata a potem wywiady zdjęcia oczywiście nowa przychodnia a potem dalej krzaki i tak…..CZY OLIWA NIE ZASŁUGUJE NA LEPSZYCH REPREZENTANTÓW W RADZIE MIASTA. Sorry, ale coś mnie trafiło, obiecać można raz, ale nie wozić się ciągle na obietnicach
Inwestycja przez lata nie miała szczęścia. Już raz bliska była realizacji, nie udało się. Teraz dokumenty zostały podpisane i wygląda na to, że za rok krzaki zastąpi przychodnia.
Wcześniej nie było stosownych dokumentów przy przekazaniu gruntu na 50 lat NCM?
I jeszcze to ciekawe w ustach radnego
Cytat:
ma być to nowoczesna placówka, oferująca konkurencyjne ceny za usługi płatne.
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 22:46 Temat postu: Radni
Oj radnych od obietnic mamy najlepszych
Bezkonkurencyjna jest radna Chmiel, nie ma lepszej w kwestii promocji własnej osoby i bogatego asortymentu obietnic, którym dysponuje
Tak właściwie to ona "wszystko robi" i wszędzie jest obecna, nie ma sprawy, której by nie "załatwiła"
Najdziwniejsze, że w ostatnich wyborach ludzie złapali się właśnie na taki lep i w największej ilości zagłosowali na panią "wszechmogącą"
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 22:50 Temat postu: Bezradni
Górecki nie lepszy, też w tych krzakach zastosował dobry marketing wyborczy
O Kaprów od niego to słyszę już od 8 lat,ale na dzień dzisiejszy bez zmian
oczywiście jeszcze jest stek obietnic, o których muszę doczytać w ulotce, która gdzieś mi zaginęła
Tego drugiego to jeszcze nie poznałem w kwestii obietnic
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Portal www.MojeOsiedle.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi
zamieszczanych przez użytkowników serwisu. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo
lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną
lub cywilną.