Wysłany: Wto Maj 28, 2013 15:58 Temat postu: Re: Przepisy dla mamy karmiącej :)
galaxy napisał:
Dieta moja też nie pomogła. Minęły 3 miesiące i jak ręką odjął :hyhy: Czas leczy kolki :)
Jednak 3 miesiace, caly czas o tym gadam, a dieta jest dieta, Nabes, dawaj jakies fajne przepisy, pare juz znalazlo sie w naszym garze, sa przepyszne!
Pozdrawiam
Wysłany: Sob Cze 01, 2013 15:56 Temat postu: Re: Przepisy dla mamy karmiącej :)
galaxy napisał:
nabes powrzucaj tu przepisów proszę, nie cierpię FB
galaxy specjalnie dla Ciebie dwa ostatnie przepisy Jak chcesz później mogę powrzucać resztę.
Radek.Z cieszę się że smakowało. Tak w ogóle to jest już 38 polubień Pozdrawiam.
Sposób przyrządzenia:
Do brytfanki wkładamy udka i zalewamy je wodą. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i poszatkowany koperek.
Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40min.
Dodajemy troszkę soli, pieprzu i majeranku (tego akurat można sporo nasypać).
Brokuł i szpinak rozdrabniamy (najlepiej za pomocą blendera) i dodajemy do brytfanki.
Całość dusimy jeszcze ok. 20min.
PS. Mamie Małego Astronauty ta potrawa najlepiej smakuje z kaszą gryczaną gotowaną na rosołku.
SZASZŁYK Z GRILLA
Produkty:
Pierś z kurczaka
Marchewka
6 małych ziemniaków
Oliwa z oliwek
Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek ze szczyptą Warzywka (najlepiej zostawić na noc).
Marchewkę i ziemniaki nie dogotowujemy (nie doprowadzamy do zupełnej miękkości).
Marchewkę kroimy w grubsze talarki, ziemniaki na połówki.
Nadziewamy wszystkie produkty naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy do momentu, zrobienia się mięsa.
Po ściągnięciu z rusztu, szaszłyk można posypać koperkiem.
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy Warzywko i zagotowujemy wywar. Po ok. 10 min od zagotowania dodajemy drobno skrojoną botwinę i startego buraka.
Gotujemy 15-20 min i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków i dodajemy sól do smaku.
Botwinkę należy zabielić słodką śmietaną, aby wyeliminować szkodliwe działanie szczawianów.
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy z udka i kostki rosołowej. Po zagotowaniu dodajemy umyty i pocięty na mniejsze bukiety brokuł, oraz pokrojoną w talarki marchewkę. 10 minut od zagotowania się dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków. Na koniec dodajemy soli i do smaku i drobno posiekany koperek.
Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy na kurczaku i warzywach. Gotujemy do miękkości warzyw (ugotowaną marchewkę można pokroić w talarki).
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany koperek.
Gotujemy do miękkości ziemniaka.
Doprawiamy do smaku.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
Sposób przyrządzenia:
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującego się kurczaka.
Gotujemy ok. godziny na małym ogniu, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz sól i Warzywko.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy pół szklanki kaszy.
Gotujemy jeszcze ok. 20min.
Sposób przyrządzenia:
Rozdzielamy liście kapusty i sparzamy je (we wrzątku) każdy z osobna.
Kaszę gotujemy.
Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem (lekka przewaga mięsa). Można dodać trochę soli i pieprzu.
Farsz zawijamy w liście z kapusty.
Gołąbki układamy w garnku (dno garnka zakrywamy kilkoma liśćmi kapusty), zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową.
Po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy.
Dusimy pod przykrywką, na małym ogniu ok. godziny.
Sposób przyrządzenia:
Starte marchewkę, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 10 min. (można dodać trochę soli).
Przyprawionego lekko solą i pieprzem kurczaka, dodajemy do warzywnego wywaru.
Dodajemy 1liść laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
PSTRĄG Z „PIECA”
Produkty:
Pstrąg łososiowy (filet)
Marchewka
Ogórek gruntowy
Koperek
Masło
Sok z cytryny
Pieprz
Sól
Sposób przyrządzenia:
Pstrąga porcjujemy, myjemy i osuszamy. Układamy na folii aluminiowej (na bardziej błyszczącej stronie folii) i posypujemy lekko solą i pieprzem. Ogórek kroimy w paseczki, marchewkę w talarki i układamy na rybie. Skrapiamy rybę kilkoma kroplami soku z cytryny, kładziemy gałązkę koperku, a na wierzchu, kładziemy łyżeczkę masła.
Folię zawijamy tak aby nad rybą było trochę wolnej przestrzeni.
Kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200*C ok. godziny.
ZAPIEKANKA Z KASZĄ GRYCZANĄ
Produkty:
Ok. 450 gram kaszy gryczanej
1 brokuł
3 średnie marchewki
Duża pierś z kurczaka
Tarty ser
Wywar rosołowy
Pół szklanki białego wina
Oliwa z oliwek
Pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotujemy na wywarze rosołowym.
Marchewkę kroimy w talarki, kawałkujemy brokuł, i gotujemy ok. 15 min od momentu wrzenia.
Pierś kroimy w większą kostkę, lekko obsmażamy na oliwie (tylko tyle, żeby białko się ścięło), zalewamy winem, dusimy na małym ogniu 15-20 minut. Po uduszeniu zwiększamy trochę ogień i odparowujemy wino.
Bierzemy naczynie żaroodporne. Na spód wysypujemy kaszę, następnie układamy brokuły i marchewkę, na górę pierś z kurczaka i całość posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Wrzucamy do piekarnika na ok. 20 min (temp. 180 stopni). Po 20 minutach posypujemy tartym serem (wedle uznania) i czekamy aż ser się rozpuści.
RYŻ Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWO SEROWYM
Produkty:
Duża pierś z kurczaka
Szpinak mrożony opakowanie
Tarty ser
Ryż
Oliwa z oliwek
Wywar rosołowy (potrzebny do duszenia piersi i jako baza do sosu)
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy według uznania.
Pierś kroimy w większą kostkę, lekko obsmażamy na oliwie (tylko tyle, żeby białko się ścięło), zalewamy wywarem rosołowym, dusimy na małym ogniu 15-20 minut. Po uduszeniu zwiększamy trochę ogień i odparowujemy wywar.
Do wywaru wrzucamy szpinak (z wywarem trzeba uważać żeby nie dać za dużo bo szpinak też puści trochę wody). Po zawrzeniu, gotujemy na nie za dużym ogniu ok. 7 min i wrzucamy pierś. Gotujemy jeszcze z 10 min. Dodajemy ser (wedle uznania, tak żeby sos trochę zgęstniał). Jak się ser rozpuści polewamy na ryż.
Można szpinak mrożony zastąpić świeżym, ale ja robiłem z takiego jakiego miałem.
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 15:12 Temat postu: Re: Przepisy dla mamy karmiącej :)
Nabes, gdzie masz restauracje??? Co prawda nie karmie ( piersia ), ale wpadne przy najblizszej okazji z rodzina i znajomymi. Dam wczesniej znac, bo inaczej wyjemy cale Twoje zapasy...
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 18:18 Temat postu: Re: Przepisy dla mamy karmiącej :)
Radek.Z napisał:
Nabes, gdzie masz restauracje??? Co prawda nie karmie ( piersia ), ale wpadne przy najblizszej okazji z rodzina i znajomymi. Dam wczesniej znac, bo inaczej wyjemy cale Twoje zapasy...
Jak dorobię się restauracji, to już możesz czuć się zaproszony Z całą rodziną.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować (al dente).
Korzeń pietruszki i marchewki ścieramy na tarce, skrapiamy oliwą z oliwek, zalewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok. 20min.
Dodajemy mielone i dusimy ok. 10min. Dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, następnie sól, pieprz i postrzępioną bazylię. Gotujemy jeszcze ok. 2min, cały czas mieszając.
Po nałożeniu makaronu i sosu posypujemy startym serem.
Wysłany: Sob Cze 08, 2013 22:45 Temat postu: Re: Przepisy dla mamy karmiącej :)
Dziś na słodko
PIECZONE JABŁKA
Produkty:
3 jabłka
Budyń śmietankowy
Miód
Sposób przyrządzenia:
Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem z opakowania.
Jabłka myjemy, odkrajamy górną część z ogonkiem (nie wyrzucamy), wydrążamy środek z ogryzkiem.
Do środka jabłka wlewamy pół łyżeczki miodu i pokrywamy nim wewnętrzne ścianki jabłka.
Nalewamy budyń i przykrywamy górną częścią jabłka.
Pieczemy w piekarniku ok. 30min w temp 180 stopni.
Aby górna część jabłka nie zsunęła się w trakcie pieczenia, możemy przymocować ją do reszty jabłka wykałaczkami. _________________ Zapraszam i liczę na lajki
https://www.facebook.com/MalyAstronauta
Sposób przyrządzenia:
Brokuł dzielimy na małe kawałki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i wrzucamy brokuł.
Gdy brokuł się trochę podgrzeje, dodajemy jajka, oraz trochę soli i pieprzu dla smaku.
Cały czas mieszamy.
Ściągamy z patelni w momencie ścięcia się jajek.
I coś nowego na grilla:
SZASZŁYK Z CUKINIĄ
Produkty:
Pierś z kurczaka
Marchewka
Mała cukinia
9 małych młodych ziemniaków
Oliwa z oliwek
Koperek
Warzywko
Sól
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek ze szczyptą Warzywka (najlepiej zostawić na noc).
Młode ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy (nie doprowadzamy do miękkości).
Marchewkę również podgotowujemy.
Marchewkę kroimy w grubsze talarki.
Ziemniaki skrapiamy oliwą z oliwek solimy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Cukinię kroimy w cienkie plastry.
Nadziewamy wszystkie produkty naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy do momentu, zrobienia się mięsa. _________________ Zapraszam i liczę na lajki
https://www.facebook.com/MalyAstronauta
Sposób przyrządzenia:
Schab kroimy w plastry, dodajemy starte na drobno warzywa.
Rozpuszczamy bulionetkę w szklance wody i zalewamy całość.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok. 40-60min.
ŁÓDECZKI Z CUKINII
Produkty:
2 małe cukinie
Mięso mielone z drobiu 30dkg
Średnia marchewka
Mały korzeń pietruszki
Grubszy plaster selera
Kostka rosołowa
Jajko
3 łyżki bułki tartej
Ser
Koperek
Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy pestki tworząc z cukinii łódeczkę.
Warzywa ścieramy na tarce i wraz z jajkiem i bułką tartą mieszamy z mięsem.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Farsz nakładamy do łódeczek i układamy łódeczki w żaroodpornym naczyniu.
Zalewamy szklanką bulionu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny.
Po wyciągnięciu łódeczek posypujemy tartym serem i ozdabiamy koperkiem.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Portal www.MojeOsiedle.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi
zamieszczanych przez użytkowników serwisu. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo
lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną
lub cywilną.